?

Bør jeg fjerne føflekken min i ansikt?

Kvinne 22 . 21 November 2019
Spørsmål

Hei! Var hos legen for 2 mnd siden og forklarte at jeg har en føflekk som endrer seg. Den endrer ikke størrelse, men det vokser hår på den. En gang for en stund siden kom det en skorpe på, når jeg skrapte den av kom det en ny føflekk. Nå har jeg fått skorpe igjen og den er sår og rød. Bør jeg fjerne føflekken som nå er et sår og ikke føflekk? Den er i ansiktet.

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei,
 
føflekker kan være vanskelige å føle seg sikker på når de endrer seg. Det kan gjøre en veldig bekymret for at det er kreft. Det man bruker for å vurdere om en føflekk kan være farlig eller ikke er noe man kaller ABCDE regelen. Det står litt om den her.
 
Det er umulig å si noe konkret om din føflekk uten at man får se og vurdere den direkte, men sannsynligvis har legen du var hos nettopp vurdert den etter ABCDE. At du nå opplever skorpedannelse igjen med rød/sår hud kan føre til at du skal få en kikk til på den, det vil jo være ett av de kriteriene som vi tenker på med E for "endring" i ABCDE. Imidlertid skal en være obs på at de vanligste årsakene til at det kommer en skorpe ved en føflekk er at man har rispet huden uten å merke det. At det vokser et hår i den er forøvrig heller et godt tegn enn et dårlig ett, det skal du ikke se på som noe skummelt. 
 
Føflekker i ansikt skal en være litt tilbakeholdne med å fjerne. Spesielt hos unge der risikoen for kreft i utgangspunktet er helt minimal i forhold til godt voksne og eldre. Du kan oppleve å få et arr i ansiktet du er lite fornøyd med i fremtid. Et godt råd kan være at du lar legen vurdere den på nytt og viser det nye som har skjedd med den. Er det tvil kan legen benytte et ekstra legeverktøy kalt dermatoskop for å bli sikrere på at føflekken er godartet, eller henvise til en hudlege som er spesialist i å vurdere føflekker. Hos en ung jente som deg er det nok også best at den fjernes av en plastikkkirurg dersom man først bestemmer seg for å ta den bort, slik at det blir et pent resultat i huden etterpå.
 
Ønsker deg lykke til, hilsen SIO legen
 
Finner du ikke det du leter etter?